Koppa.se — Kaffets bästa vän!

Val av kost och dryck

Idag vet vi betydligt mer om den mänskliga kroppen mot vad man gjorde för 200 år sedan. Många av oss har också en betydligt större möjlighet till att faktiskt äta en både hälsosam och god kost. Många av oss har samtidigt ett stort intresse i just kosten och maten, oavsett om vi sedan kopplar det samman med vår personliga hälsa eller inte. Vi letar recept på nätet på webbplatser som Matklubben och vi frågar våra kollegor och vänner om vad de tänkte laga till middag. Vi lagar sådant som vi tycker om, som en kladdkaka, fast vi vet att det inte är det nyttigaste vi kan äta. Men vi har också kunskapen om att en liten kakbit inte skadar ibland om vi lever ett hälsosamt liv i övrigt.  Hos matklubben på nätet kan man:

  • Dela med sig av sina matfavoriter
  • Söka efter recept
  • Läsa intressanta artiklar om mat.

Trots vårt allt större intresse finns det fortfarande saker som vi känner oss osäkra på. En av osäkerheterna kring vår kost och vår hälsa kretsar kring vår allra mest populära dryck kaffet.

Kaffet och vår hälsa

Kaffe och länge haft en stark koppling till hälsa och välmående, i en betydligt större utsträckning än många andra drycker. Debatten kring om kaffe egentligen är bra för oss och våra kroppar eller om det är en dryck med negativa tider har pågått betydligt längre tillbaka än bara i dessa moderna dagar. Den största anledningen till att debatten aldrig har velat svalna av är att den inte heller har gett oss några entydiga svar i kombinationen med att kaffe är en stor och populär dryck inte bara i Sverige utan i hela världen. Svaret har i sig inte saknats, utan har som sagt varit helt motstridiga, där de i ena stunden har ansetts ha enbart positiva effekter till att i andra stunden vara en av de bakomliggande faktorerna till en rad av de vanligaste sjukdomarna och besvären. Denna mer pedagogiska och förklarande artiklarna i ämnet, är endast en i raden av alla dem som har försökt att bena ut ett svar i frågan.

Tidig ståndpunkt i frågan

En av dåtidens forskare som gärna diskuterade frågan var Carl von Linné. Carl von Linné kände sig kanske mer säker på kaffets inverkan mot vad forskare anser sig vara idag.  Han ansåg nämligen att kaffet visserligen kunde pigga upp de slöa och rekommenderade drycken till såväl matta, som feta och dästa. Idag vet vi att det stämmer att kaffet har en uppgiggande effekt. Men är inte längre säkra på att det är en dryck just extra viktig för feta, matta och dästa personer.

Scroll to top