Koppa.se — Kaffets bästa vän!

Kaffets negativa effekter

Kaffe är för många livets dryck och de flesta kaffedrickare skulle inte kunna tänka sig ett liv utan kaffe. Men kaffe är faktiskt inte helt hälsosamt alla gånger, tänderna och vissa av kroppens organ tar stryk. Därför ger vi på Koppa dig några tips för att kunna dricka kaffe utan att ta onödiga risker.

Kaffe leder till cancer?

Enligt en ny kartläggning från EU:s livsmedelsmyndighet Efsa misstänks livsmedel som innehåller höga halter av akrylamid ge ökad risk för cancer. Bland dessa livsmedel finns kaffe. Akrylamid uppstår naturligt när man upphettar mat till en hög temperatur. I kaffets fall gäller det när bönorna rostas. I detta fall finns det inget man kan göra för att undvika att få i sig akrylamid när man dricker kaffe, eftersom att bönorna redan är rostade när man köper dem. Men i andra fall när det gäller kaffets skadliga effekter finns faktiskt en del saker man kan göra.

Tips för ett hälsosammare kaffedrickande

  • Besök tandläkaren regelbundet och se till så att kaffet inte gjort skada på tänderna. Mintandlakare.com är en bra tandläkare för den som är bosatt i Göteborg.
  • Hos tandläkaren kan man även bleka sina tänder om man känner att de redan blivit missfärgade. Det finns även en del hemmablekningar som man kan göra men då bör man rådfråga sin tandläkare innan.
  • Se till att borsta dina tänder noggrant morgon och kväll och testa dig fram vad gäller tandkrämer. Nuförtiden är tandkrämsprodukterna välutvecklade och kan hjälpa en att behålla ett vitt leende.
  • Kaffe sägs öka risken för benskörhet men så länge man inte ersätter det dagliga glaset mjölk med kaffe istället, bör det inte vara någon fara.
  • Koffeinet i kaffet kan leda till beroende, yrsel och hjärtklappning. Ett tips för den som vill undvika detta är att dricka koffeinfritt kaffe.

Att det finns några negativa effekter bör dock inte stoppa folk från att dricka drycken. Kaffe piggar upp och skärper minnet och koncentrationen. Dessutom får det oss att bränna fett och andas snabbare. Hela tre av fyra svenskar dricker kaffe varje dag och det kan vi gott fortsätta med.

Scroll to top