Koppa.se — Kaffets bästa vän!

Fördelar med att dricka kaffe

Har du länge undrat om det antal koppar kaffe du dricker under dagen verkligen är bra för dig? När du öppnar tidningen på morgonen och får syn på artiklar som motsäger varandra, gör detta dig ännu mer förvirrad och du vet inte längre vad du ska tro på.

Kaffet började tillverkas i Jemen på 500-talet men det dröjde till 1200-talet innan bönorna började rostas och den dryck vi i dag kallar kaffe skapades. Trots att många känner abstinens när de inte får sin kopp kaffe visar studier som gjorts på olika universitet på senare år att det inte är lika farligt att dricka kaffe som vi tidigare trott. Det kom bland annat fram att man genom att dricka tre koppar kaffe om dagen i 20 år, minskade risken att få Parkinsons. Kaffet har dessutom en social påverkan på oss då vi oftast träffar vänner och tar en fika. Fikan är också en sätt för oss att ta en skön paus från all den stress som finns i vår vardag och bara koppla av.

Andra fördelar som kaffet medför är bland annat att lungfunktionen ökar och detta är bra för patienter med astma. Nästa fördel som forskare på Umeå universitet kom fram till, är att kvinnor som dricker mer än fyra koppar kaffe om dagen minskar risken att drabbas av bröstcancer. Att kaffet är bra är ingen nyhet och för många är det viktigt med gott kaffe för att kunna starta dagen på gott humör. Trots att vi får absintens när vi inte får vårt kaffe är det inte beroendeframkallande som vi många gånger kan ha trott.

Nackdelar med att dricka kaffe

Fastän vi vet att kaffet både är gott och bra för oss finns det ändå en oro. Finns det egentligen nackdelar med koffein och på vilket sätt kan det vara dåligt? Det finns nackdelar även om de är betydligt färre än fördelarna. Det är exempelvis inte bra att överkonsumera koffein. Detta kan leda till koffeinförgiftning där symtomen bland annat är hjärtklappning, yrsel och sömnbesvär. Det ska tilläggas att alla människor inte får exakt samma symtom. Det är dock väldigt ovanligt att överkonsumera kaffe.

Scroll to top