Koppa.se — Kaffets bästa vän!

Den svenska fikan

2172753-female-friends-having-lunch-together-at-the-mallVi tillhör det folk som fikar mest i världen. Fika är ett ord som inte existerar på samma sätt i andra länder och vi svenskar är världsbäst på att lägga tid på att läsa, umgås, skvallra och annat över en kopp kaffe, te och kanske något smaskigt bakverk.

Vi har tidigare skrivit om olika typer av personer, nämligen kaffe-eller tedrickare. Det är så att vi i Sverige är väldigt bra på att dricka både kaffe och te och det tillhör ju också något som vi kallar för fika. Omvärlden fascineras av den svenska fikan, men vad är en fika egentligen? Det är ganska oklart om man tänker på det, för man måste ju inte dricka kaffe eller te för att fika, man kan lika gärna ta sig ett glas saft eller bara en kokosboll. Den viktigaste för att det ska klassas som en fika är att man tar en paus, ensam eller med någon eller några andra, och äter eller dricker något.

”Den genomsnittliga svensken fikar 21 minuter på jobbet varje dag och sedan ytterligare 31 minuter på fritiden. Varje svensk fikar alltså tio hela arbetsdagar per år enligt rapporten. På arbetet tar fikarasten 13 minuter i snitt, medan vi på fritiden fikar i 22 minuter.”

Skvaller under fikat

Något som ofta förekommer under en fika är skvaller, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Vanligt prat förekommer såklart också. Men vad skvallrar och pratar vi helst om under fikat? När det gäller skvaller så visar en undersökning på att en majoritet helst pratar om kändisar, kollegor eller kompisar. Sak man samtala om mer världsliga ting vill folk prata om nyheter, aktuella händelser, familj, relationer, semester och sport. Men såklart beror samtalsämnena på vem vi fikar med, och helst vill vi fika med familj och vänner. Den vi helst inte vill fika med är chefen.

Scroll to top